sâmbătă, 16 octombrie 2010

Minunata lume a plantelor (?!)

Aveam eu așa, de mult timp încoace, senzația că biologia vegetală este în cel mai bun caz o chestie fadă. Totuși, părerea mea părtinitoare și nefondată va suferi transformări dramatice în cursul semestrului ăstuia, după cîte se pare.

Profu' de biologie vegetală (o figură individul ăsta!):

...explicînd că anumite tranziții între plastide sînt ireversibile:

Dar, atenție! În cazul celulelor senescente, cloroplastele care se transformă în cromoplaste nu se mai pot transforma înapoi! Cromoplastele acestea conțin pigmenții din fructele coapte sau din frunzele care îngălbenesc, iar în astfel de cazuri este imposibilă revenirea la stadiul de cloroplast. Și este trist... asta înseamnă că [intonație dramatică, mai că ți se umezeau ochii] celula respectivă moare! Tranziția în cromoplast a fost ultima!...

...vorbind despre tipurile de creștere la plantele perene:

Așadar, este fie monopodială, fie simpodială. „Monopodială” înseamnă că de creștere se ocupă meristemul caulinar apical; adică mugurele terminal – același – realizează creșterea de la an la an. Creșterea simpodială e cea care e preluată de mugurii axilari. De ce este preluată de mugurii axilari? Păi pentru că nu mai avem meristem apical. Ce s-a întîmplat cu mugurele terminal? [Scurtă pauză dramatică] A muriiiit [începea să-ți tremure buza ascultîndu-l].

Dar pentru mugurele terminal, retrospectiv, nu este chiar așa de rău. Care este cea mai frumoasă moarte? [Moment în care cele vreo douăzeci de perechi de ochi deja de mărimea cepelor mai-mai că ieșeau din orbite] ...Ah, vorbesc de plante aicea. Haideți, sigur vă dați seama. Pentru un mugure terminal, cea mai frumoasă moarte este înflorirea! Nu mai realizează creșterea, dar devine reproductiv: înflorește și face semințe. Și după el, urmează mugurii axilari care îi preiau rolul. Deci asta e cu mugurele terminal și cu creșterea simpodială. (Aveți totuși grijă cum explicați treaba asta pe foaia de examen.)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile nu sînt moderate momentan, însă toanele posesoarei blogului pot determina ca mesajele injurioase, vulgare sau oligofrene să fie suprimate.