luni, 24 mai 2010

Simțul umorului

Tot legat de ziua în care toată lumea îl desenează pe Mahomed (Everybody draw Muhammad day): un desenator celebru din Africa de Sud a avut cutezanța de a publica într-un ziar local, Mail & Guardian, o caricatură care îl înfățișează pe profetul Mahomed într-o postură haioasă.

(Lipsește imaginea) Alți profeți au adepți care au simțul umorului!...

Caricaturistul Zapiro (pe numele său adevărat Jonathan Shapiro) este cunoscut pentru aciditatea cu care de-a lungul timpului a denunțat politicieni corupți și a expus diverse ipocrizii din sfera socială și tocmai de aceea este clar că ar fi putut să fie mult mai dur în această reprezentare a lui Mahomed. Însă nu acesta a fost scopul vizat – în secțiunea de știri de pe saitul său, anunță:

21st May 2010 - Zapiro's position on Muhammad cartoon

Given the controversy about the "Everybody draw Muhammad Day" campaign, I felt that it was necessary to draw and publish a cartoon on the subject. The objective was certainly not to offend but to draw a cartoon that was challenging. The prophet in the cartoon looks sad. His followers don't have a sense of humour and are fanatical and sensitive. Reaction to the publication of the cartoon has proved exactly what the cartoon depicts.

I believe that all religions should be subjected to satire and that some religious groups should not be able to think they are above society.

În traducerea mea:

Dată fiind controversa din jurul campaniei „Everybody draw Muhammad day”, am simțit că este necesar să desenez și să public o caricatură legată de subiect. Obiectivul a fost, bineînțeles, nu să jignesc, ci să desenez o caricatură care să fie provocatoare. Profetul pare trist în desen. Adepții lui nu au simțul umorului și sînt fanatici și sensibili. Reacția la publicarea caricaturii a dovedit exact ceea ce desenul înfățișează.

Cred că toate religiile ar trebui să facă obiectul satirei și că unele grupări religioase nu ar trebui să se poată considera a fi mai presus de societate.

După cum afirmă și Nic Dawes, redactorul-șef al jurnalului Mail & Guardian:

If we had to pull every Zapiro cartoon that offended someone we wouldn't have any Zapiro cartoons in the newspaper.

Adică:

Dacă ar fi trebuit să retragem fiecare caricatură de-a lui Zapiro care a jignit pe cineva, nu am mai avea nici o caricatură de-a lui în ziar.

Redactorul-șef mai spune un lucru interesant:

Some have suggested that it was irresponsible of us to publish the cartoon, knowing that it would anger a section of the community, and might lead to violence. (...) I take a different view. I believe that it is more insulting to Islam to assume that Muslims will react violently to a challenging image, than it is to publish such an image.

Adică:

Au fost unii care au sugerat că sîntem iresponsabili publicînd caricatura, știind că acest lucru va supăra o parte a comunității și că ar putea conduce la violență. (...) Am un punct de vedere diferit. Consider că este mult mai insultător pentru Islam să se presupună că musulmanii ar reacționa violent față de o imagine provocatoare decît ar fi publicarea unei astfel de imagini.

Frumos spus. Timpul va dovedi dacă este într-adevăr așa (deși personal am mari rețineri în acest sens; poate-poate că în Africa de Sud ar mai merge, dată fiind tradiția ceva mai democratică a țării, în schimb pentru restul Africii nu întrevăd nici o speranță).

În final, iată și o caricatură făcută de Zapiro în care este reflectată dificultatea meșteșugului de desenator în contextul religios. A fost publicată în Sunday Times pe 23 mai 2010.

Un comentariu:

  1. Aceasta este o "caricatura" reusita!
    In romana de cacat termenul caricatura este intotdeauna incarcat cu conotatie negativa, insa in engleza cartoon poate fi neutru, cum este in aceasta situatie, negativ sau pozitiv.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile nu sînt moderate momentan, însă toanele posesoarei blogului pot determina ca mesajele injurioase, vulgare sau oligofrene să fie suprimate.